Led verlichting

Aquarium van Mark Hoelandt met led TL

Overstappen op led verlichting

Na de verwarming is ook de verlichting een van de grootste energie verbruikers, dus als als we daarop kunnen bezuinigen is dit mooi meegenomen. De TL licht combinatie die ik ook al de jaren hebt gebruikt is een combinatie van de kleuren 840 (4000K led)en 830(3000K led). Waarbij de 840 de dag licht benaderd en de kleur 830 warm licht geeft. De kleur 830 wordt altijd aan de zichtkant van het aquarium geplaatst, omdat wij als mensen van het warme licht houden De T8 buizen zijn ongeveer 1,20 meter en zijn 36 Watt. De meests aquariums hebben gemiddeld 4 stuks dus 36 * 4 = 144 Watt. De Led T8 buizen zijn 18 Watt wat dus een besparing oplevert van 72 Watt (~ 263 Kw per jaar bij 10 uur licht gemiddeld).

Het omschakelen naar led TL is niet moeilijk.

Het eerste wat je moet bepalen wat voor soort VSA je gebruikt, hebt nog starter het licht knippert bij het aanzetten, dan heb je een VSA (oude techniek). Bij een EVSA knipperen de lampen niet bij inschakelen, maar branden gelijk. Je hebt ook EVSA’s waarbij je TL lampen kunt dimmen, als je deze combinatie hebt en je wilt het licht blijven dimmen dan is daar nu nog geen goede oplossing voor, omdat huidige Led TL’s niet dimbaar zijn. Je zou kunnen overwegen om één combinatie niet te vervangen en de ander Led TL’s via een schakel klok aan en uit te laten schakelen als dat de oude dimbare combinatie maximaal is en deze combinatie ook als laatste te bruiken om het licht weer te dimmen.

  1. VSA dus met starter, kijk bij bv Lamp Direct, en vink Conventioneel(EM) Mains(AC)met starter) aan. en bepaal je kleur en lengte.
  2. EVSA kijk bij bv Lamp Direct, en vink Elektronische (HF) zonder starter aan.

Het verwisselen

  1. Schakel de spanning naar de lampen uit.
  2. Verwijder de oude TL’s en bij de VSA de starter.
  3. Plaats de Led Tl en indien bij VSA de bijgeleverde starter.
  4. Schakel de spanning weer aan.
  5. Als het goed is gaan de lampen nu aan en ben je over op led.

TIP: Je kunt een led TL met een vervangende starter ook rechtstreeks aan de Mains(AC) aansluiten op de 230V.