Het CO2 verhaal

Bijna iedereen weet dat onze planten kooldioxide/koolzuur (CO2) omzetten naar zuurstof (O2) en dat door middel van de zon. In de nacht gebruiken de planten ook een beetje zuurstof, en produceren daarbij wat kooldioxide. Maar het gebruik van zuurstof nachts is verwaarloosbaar ten opzichte van het productie van de zuurstof overdag.

Deze cyclus van kooldioxide en zuurstof is heel belangrijk voor het leven op onze planeet voor zowel op land als in het water. De naam van deze cyclus heet met een mooie naam fotosynthese en is vastgelegd in een scheikundige formule.

Deze scheikundige formule ziet er als volgt uit, niet schrikken ik leg het uit! 

6H2O + 6CO2  🌞 C6H12O6 + 6O2

Water(H2O) en Kooldioxide(CO2) en (zon licht) ->( Glucose(C6H12O6) en Zuurstof(O2).

Hier kun je goed zien welke componenten de planten nodig hebben om te kunnen groeien(glucose).

Laten we deze formule eens verder bekijken en dit toepassen in ons aquarium.

H2O (Water) dit component, is gelukking ruim aanwezig in ons aquarium (anders heb je een terrarium ).

CO2( Kooldioxide), dit component wordt hoofdzakelijk door onze vissen/bacteriën geproduceerd.

De zon hebben vervangen door onze verlichting en levert dus de benodigde energie.

Als een plant al het bovenstaande heeft, dan kan de plant het volgende aanmaken:

C6H12O6(glucose oftewel suiker) en als bijkomend effect O2 (zuurstof)

Je zou dus zeggen, we hebben alles aanwezig in ons aquarium maar waarom willen dan mijn planten niet of niet goed genoeg groeien en moet ik regelmatig nieuwe plantjes kopen om dat mijn plantjes verslijmen c.q. er niet meer mooi uitzien en ik krijg ook last van algen etc. In goed draaiend aquarium zul je elk week de snel groeidende planten moeten inkorten.

Als je nogmaals naar de linkerkant van de formule kijkt, maar nu naar de getallen, dan zie je dat verhouding 6 water + 6 kooldioxide waarschijnlijk je probleem weergeeft hebben wel genoeg CO2?

Doordat we een gesloten systeem hebben, er komt namelijk niets van buiten bij, alleen wat wij er toevoegen, blijkt dat de opgeloste kooldioxide in ons aquarium meestal niet toereikend genoeg is voor onze planten bestand (Ph waarde is hoog).

De planten kunnen dus niet genoeg suiker aanmaken en dus niet groeien en staan dus als het ware te verhongeren, daarom moet we zorgen voor een CO2 bemesting.

En als we nog een lucht steentje gebruiken moet je deze uit het aquarium verwijderen, omdat dit juist de CO2 verdrijft. Normaal hebben we namelijk genoeg zuurstof in ons aquarium, je kunt dit aan je vissen zien als je een te kort zou hebben(lucht happen).

Een tweede belangrijke onderdeel van de formule is de energie in de vorm van licht. Als onze planten geen gebrek hebben aan CO2, kunnen ze de energie van de lampen gebruiken om de suikers aan te maken en daardoor te gaan groeien, dit betekent wel dat we genoeg licht boven ons aquarium moet hebben. Planten gebruiken van het licht de rode en blauwe component. Maar ook overdaad aan licht is ook niet goed!!

Het beste licht voor het aquarium is combinatie van de kleur 840 en 830 voor TL’s en voor led is dit 4000K en 3000K.

Bij de meeste gekochte aquariums is de verlichting meestal aan de lage kant. Een extra led /TL’s kan dan ook net die verbeteringen geven. Schakel deze verlichting niet continue aan, maar simuleer een soort dag cyclus (10-12 uur) Observeer je planten, totdat je de juiste cyclus heb gevonden.

En dat alleen uit zo’n formule !!!

Mineralen

De planten hebben ook wat mineralen nodig om bijvoorbeeld de fotosynthese optimaal te laten werken. Om bv de groene kleur van de planten te behouden is onder andere ijzer nodig. Als je jonge blaadjes geel zijn, dan kan dit een teken zijn van ijzer te kort. Dit kun je verhelpen door een ijzermest preparaat toe te voegen. In alle goede aquariumplantenvoeding zitten meestal naast ijzer ook de andere benodige mineralen.

Ook is de zuurgraad van het water (pH) van belang houd deze rond de 7.00 optimaal is 6,80 bij een KH waarde van 4. Je kunt Ph naar beneden brengen door bijvoorbeeld te filteren over turf of CO2 bemesting.

(Uitleg water waarden PH/KH etc)