Toevoegen Co2

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te bereiken:

 1. EasyCarbo
 2. Weggooi CO2 cilinder
 3. De suiker gist methode.
 4. Ph regelend systeem.

EasyCarbo

EasyCarbo( visbeurs) kun je gebruiken voor een kleiner aquarium. EasyCarbo zul je elke dag een beetje moeten toevoegen (zie de bijsluiter)

Weggooi C02 cilinder

Co2 weggooi cilinder

Bij de CO2 cilinder pakket zit een plastic CO2 diffuser welke in het aquarium moet worden geplaatst. Deze moet elke keer handmatig worden bijgevuld,indien de difusser weer leeg is.

De suiker gist methode

De suikergist methode is de meest goedkoopste oplossing en je kunt er goede resultaten mee behalen. Zelf heb ik deze methode vroeger heel lang gebruikt, omdat de Ph regelende systemen een kostbare investering was en ook nu nog zijn. In de visbeurs zijn de onderdelen los verkrijgbaar.

Wat heb je nodig:

Een lege 2 liter cola fles.

terugslag klep

Lucht slang.

Een leeg bakje (bv vlees waren schaaltje, aquarium 1 m tot 1,50 ) anders iets in verhouding kleiner of groter.

Om Co2 te maken

 • 1 liter lauwwarm water.
 • 100 gram suiker
 • Theelepel gedroogde gist.

In het vleeswaren schaaltje wordt luchtslang doorvoer gelijmd. De lucht slang wordt bevestigd aan het schaaltje en via de terugslag klepje aan de dop vast gemaakt het ander gedeelte wordt dicht gemaakt met einddopje, of je kunt er een tweede fles aansluiten.

In de fles wordt de suiker en gist opgelost in het water en de dop wordt op de fles gedraaid. De vleeswaren schaal wordt vastgezet onder de dek ruit of stabilisatie glas zodat de randen door het wateropervlak gaan. Na enige tijd zal er CO2 in het vleeswaren schaaltje ophopen en een heldere bel vormen. Wanneer de bel niet meer helder is moet je gist/suiker oplossing verversen. Je Ph zal op deze manier op ongeveer 7.0 blijven.

Tip: Koppel een tweede fles en start die een week later op, dan heb je altijd voldoende Co2

En pH regelend systeem.

Bij dit systeem wordt de Ph geregeld door toevoegen van CO2 met behulp van een computer.

Dit systeem bevat meestal de volgende onderdelen:

Ph pen
Co2 klep
Reduceer ventiel
Hervulbare CO2 fles
Bellen teller
Co2 reactor

De computer meet door middel van de Ph probe, die in het water is geplaatst, de pH waarde. Wanneer de gemeten Ph waarde te hoog wordt, zal de computer de CO2 klep open sturen, waardoor de CO2 naar de CO2 reactor/diffuser stroomt en daar met het aquarium water wordt vermengd. Het reduceer ventiel zorgt er voor dat de druk van de CO2 fles wordt verminderd tot een waarde die je kunt gebruiken voor je CO2 system. Op het reduceer ventiel zit ook de fijn regelaar, waardoor je de bellen in de bellenteller kunt instellen, als de reactor/difusser is weg gewerkt.

De belangrijkste dingen die je bij dit system nog moet weten zijn de volgende punten:

 • NOOIT je Ph probe helemaal onderwater plaatsen, je pen zal kapot gaan, maar plaats hem ongeveer voor de helft in het water.
 • De Ph probe moet je regelmatig kalibreren, zeker als je een nieuwe Ph probe hebt. Bij een nieuwe pen raad ik je aan om deze eerst 24 uur in gedistileerd water te plaatsen om de bewaar vloeistof(KCl) te verwijderen.
 • Zorg dat je PH en KH combinatie volgens deze tabel is in gesteld. De KH waarde kun je verlagen met osmose water of schoon regen water en verhogen met een KH-plus preperaat.
 • Voeg genoeg CO2 toe, zodat je computer de Ph waarde op het gewenste niveau kan houden.