Opzetten van een Aquarium

Op deze pagina wil ik uitleggen hoe je het beste een aquarium kunt opzetten. De bedoeling van deze pagina is niet welke planten en vissen je moet gebruiken, welke compositie is het mooist etc. want binnen de vereniging zijn er genoeg mensen (voormalige lands en district kampioenen) die je daarbij kunnen helpen.

Aquarium keuze

De keuze van een aquarium wordt natuurlijk bepaald met je partner, hoe groot en waar wordt hij geplaatst. Maar zorg dat het aquarium niet in direct zonlicht komt te staan, dit om alg problemen te voorkomen. Dan wordt de keuze gemaakt tussen een gekocht aquarium met meubel, of het meubel en aquarium wordt zelf gemaakt. Als je een compleet aquarium gaat kopen let dan op de volgende punten:

 1. Heeft het aquarium de mogelijkheid om extra verlichting te kunnen plaatsen. Zijn de lampen te vervangen met de standaard lengte TL waarden etc.
 2. Kan ik genoeg grind langs het vooruit leggen, zonder dat ik het grind ga zien. of kan dat worden opgelost.
 3. Als het aquarium wordt geleverd met een intern filter, kijk dan of je er goed bij kan als hij opzijn plaats komt testaan (vb kan de klep dan goed open etc. Ik zou zelf een buiten filter aanraden.
 4. Heb ik genoeg ruimte in het meubel om de techniek weg te werken.

Denk hierbij aan :

 • Bioloog of pot filter (liefst met verwarming) of intern filter(liever niet).
 • CO2 fles (Toekomst)
 • Ph regel unit (toekomst)
 • Kan ik een CO2 reactor/difusser plaatsen(toekomst)
 • Genoeg ruimte om de elektrische aansluiting(licht/pomp en verwarming) te kunnen realiseren (meestal is dat wel voor licht door de fabrikant geregeld )

De inricht mogelijkheden

Voedingsbodem of niet.

Hier kan ik heel kort over zijn doe dit niet! gebruik grind van 1mm tot 3 mm. Hierdoor blijft de bodem luchtig wat je planten zullen waarderen. Als sommige planten wat extra voeding nodig hebben (bv Lotus soorten) kun daar een bolletje klei bij plaatsen. Bij een voedingsbodem loop je ook de kans dat je alg problemen krijgt. Het grind moet je natuurlijk wel heel goed uitspoelen met water todat het helder wordt. Als je toch een strandje wilt hebben voor de corydoras soorten, dan kun je dit doen door daar wat aquarium zand te gebruiken.

Decoratie Materialen

Er zijn verschillende decoratie materialen in omloop zoals

 1. Kienhout
 2. Wortelhout
 3. Driftwood
 4. Mangrove hout
 5. Stenen
 6. Keien
 7. Kunst hout
 8. Achterwanden
 9. etc

Let op: voor alle hout soorten die je gaat gebruiken geldt dat zij stoffen gaan afgeven (kleur water), maar ook voedingstoffen. Als je een waterton hebt laat deze materialen liefst een maand weken. Door regelmatig afspoelen kun je zien of het niks of bijna niks meer afgeeft. Als je dit process niet goed doet, dan loop je de kans(eigelijk wel zeker) op alg meestal zal dat draadalg zijn(Wat na loop van tijd zal verdwijnen als het aquarium goed gaat draaien). Het inwateren is zeker voor kienhout noodzaakelijk(drijft) Meerdere Stukken hout kun je verbinden door rvs schroeven, maar zorg dat je de schroeven niet ziet (zorg dat je tevreden bent met de compositie)

Als je stenen gaat gebruiken test deze met behulp van een beetje zoutzuur(bouwmarkt/drogist) of het bruist. Wanneer dit het geval is moet je dit materiaal niet gebruiken omdat hier kalk(Ca)in zit wat er voor gaat zorgen dat je problemen kunt krijgen met het omlaag krijgen van je KH waarde(dit geld voor een aquarium met een planten bestand)

NOTE:

 • We gebruiken natuurlijk geen plastic plantjes
 • Geen doodshoofden/schatkisten etc

Aquarium Starten

Zorg dat je ook bacterie cultuur hebt, of nog mooier water uit goed draaiend aquarium.

Een nieuw aquarium heeft behoefte aan snel groeiende waterplanten, dit zijn planten, wanneer je deze bij de wortel vasthoud omvallen. Dus zorg dat je deze niet vergeet!.

Bepaal waar je de instromer en uitstromer van de pomp wilt hebben. Bepaal als je een pomp zonder verwarming hebt waar je de verwarming wilt plaatsen.

De achterwanden kun je met speciale sileconekit tegen de achterruit/zijruiten plakken (hoeken/randen dan afkitten) en dan het grind er tegen aan. Als je een achter wand in twee delen moet plaatsen, dan niet in een rechte lijn door de midden snijden maar schuin. Een kant kitten en de ander kant plaatsen. Dit voorkont, dat je vissen en garnalen tussen de achterwand en het glas vastkomen te zitten

Laat alles nu eerst drogen!

Het grind verdelen van hoog naar laag, maar zorg ervoor dat de voorkant ook genoeg grind voor de voorgrond beplanting heeft.

NOTE: Grind heeft de neiging om in de tijd te egaliseren , waardoor je het grind eens in de zoveel tijd van voor naar achter moet verplaatsen. Dit kun je verminderen door op de bodem smalle strofoam strippen te plakken.

Plaats de instromer en uitstromer en eventueel de verwarming

Plaats nu het hout en ander materiaal en werk de verwarming / instromer en uitstromer weg zodat deze niet meer storend is.

Richt je aquarium in met je aangekochte planten.

Plaats een kleine vaas , en plaats daar de vulslang in en vul het aquarium.

Start je techniek .

Wacht nu minimaal 2 weken en controleer in die tijd of je techniek goed werkt etc.

Neem een goed afsluitbaar bakje en plaats deze onderwater van je aquarium en plaats daarna de deksel onderwater. Ga met dit water naar de vereniging en laat dit water testen op nitriet en de ander waterwaarden.

Als je water oke is, dan kun je beginnen met het bevolken van je aqarium. Als naast vissen ook garnalen wilt houden, dan is raadzaam om eerst je garnalen (vooral als ze klein zijn) mee te nemen, en na een week pas je vissen. Dan hebben je garnalen de tijd gehad om je bak te verkennen en schuilplekjes gevonden. Het is tenslotte natuurlijk voedsel voor vissen.